9 LITERES PRÉMIUM KUKTA

 

Általános tudnivalók:

Egy extra vastag alumínium betétből, amit még egy külön rozsdamentes acélréteg fed le, amely optimális hő elosztást biztosít, ami az edény gáz , elektromos és kerámia főzőlapon is használható. A párolás és a főzés kuktában gyors és kíméletes, valamint megmaradnak az értékes vitaminok, és ásványi ,sók. Ezenkívül sok energiát takarít meg , kíméli környezetét , és a pénztárcáknak is jó. Kérjük a használati utasítást betartani.

 

Használat:

Ha Ön a gázlángot úgy szabályozza, hogy az ne érjen az edény fenékátmérőjén elkerülhető, hogy a fogók felmelegedjenek vagy megsérüljenek, egyúttal hő vesztést tud megtakarítani. A villanytűzhelyen olyan főzőlapot használjon, ami az edény átmérőjének megfelel. Használat előtt az edényt mossa el, a címkét vegye le (az esetleg visszamaradt ragasztót háztartási benzinnel kell eltávolítani.)

Minden folyékony mosogatószer használható, de ne használjanak durva szemcséjű por alakú tisztítószert, vagy karcoló eszközt.

Erős szennyeződések eltávolításához használjon ecetet, vagy citromot.

A ráégett ételmaradékot, a legjobban úgy lehet eltávolítani, ha az edényt mosogatószeres vízben , vagy a vízhez adva egy kis szódát kifőzi.

Kék elszíneződés előfordulhat, mikor fehérjét tartalmazó ételeket főzünk ( pl.: bab, borsó,lencse). Ez múlik, ha az edényt ecettel kevert vízzel kifőzi , de egy idő után magától is eltűnik.

A szelepet állandóan tisztán kell tartani biztonsági szempontokból.

Alaposan öblítse el a mosogatószerek használata után.

 

Használati Tanácsok:

A gőz kiáramlik a jelzőszelepből : Nincs ok az aggodalomra. A jelzőszelepnek szüksége van egy kis mozgástérre ,így a főzés alatt valamennyi gőz kiáramlik.

A jelzőszelepen vízbuborékok jelennek meg: Ez normális. Az edényben lévő nyomás miatt a vízmaradékok a szelepen keresztül kinyomódnak.

A kukta nyitásánál a fedőfogót ellentétes irányban, 180 fokban át kell fordítani, majd a fedőt megdöntve határozott mozdulattal ki kell emelni.

Étel fajtától függően az edényt max 2/3 részig illetve a MAX jelzésig szabad feltölteni. A mélyhűtött termékek esetében valamivel kevesebb feltöltés javasolt.

Zárásnál a nyitott állapotú fogóval helyezze a fedőt az edénybe majd ellenkező irányba nyomja le.

Főzés kezdetekor magas hőmérsékletet használjunk, a szelep fekete rugalmas kallantyúja vízszintes állású legyen.

Addig használjunk magas lángot, amíg sistergő hang nem hallatszik. Ekkor csökkenteni kell a hőmérsékletet és innen kell számítani a főzési időt.

Még egyszer ellenőrizheti , hogy a szelep működik-e vagy sem, hogy enyhén lenyomja fakanállal vagy más segédeszközzel, de sohasem szabad kézzel.

Főzés végeztével várjon amíg a nyomás csökken, a szelepet állítsa függőleges helyzetbe, engedje ki a gőzt és csak utána nyissa ki . Folyékony ételeknél ,a gőzt semmi féleképpen nem szabad kiengedni ,az edényt vegye le a tűzhelyről,hagyja lassan kihűlni, amíg a jelzőszelep belesüllyed a szeleptestbe.

 

Fontos Figyelmeztetések:

A kuktát használat előtt meg kell vizsgálni működőképes-e a jelzőszelep , és a csavarfej szorosan rá van-e csavarozva.

A kukta biztonsági berendezéseit ( jelzési szelep, biztonsági kapcsoló, gumitömítés) nem szabad változtatni.

Ha valamilyen rendellenes működést tapasztalna, akkor az edényt tovább használni nem szabad . Javítást saját kezűleg ne végezze , hanem bízza szakemberre.

9 LITERES PRÉMIUM KUKTA