Használati útmutató

FIGYELMEZTETÉS

A készülék orvosi használatra nincs kifejlesztve!
A készülék és a mellékelt használati útmutató nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot! A készülék által mért vérnyomásérték nem indokolja orvosi ellenőrzés nélkül gyógyszerek használatát, kórkép felállítását vagy bármilyen gyógymód alkalmazását.
A készülékkel végzett vérnyomásmérés kizárólag a vérnyomás rendszeres otthoni ellenőrzésére szolgál. Bármilyen egészségügyi probléma esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát.

A vérnyomásmérő a felső és alsó vérnyomásérték valamint a pulzus mérésére szolgál. Használata 18 éven felüli személyeknél ajánlott. A mérés oszcillometrikus metódus alapján történik. Kizárólag a vérnyomás rendszeres otthoni ellenőrzésére szolgál. Orvosi célokra nincs kifejlesztve.

Fontos tudnivalók használatba vétel előtt

A vérnyomás otthon mért eredményeinek kiértékelése a kezelőorvos feladata. Az otthon végzett rendszeres vérnyomásmérés segítheti kezelőorvosa munkáját, a diagnózisok felállítását, ezért ezekről az eredményekről mindig tájékoztassa orvosát.

  • A vérnyomás otthon mért eredményeinek kiértékelése a kezelőorvos feladata. Az otthon végzett rendszeres vérnyomásmérés segítheti kezelőorvosa munkáját, a diagnózisok felállítását, ezért ezekről az eredményekről mindig tájékoztassa orvosát.
  • Rögzítse a karjára a mandzsettát. Hajlítsa be a karját úgy, hogy a felkaron lévő mandzsetta szívmagasságban legyen.
  • Mérés közben maradjon mozdulatlan, különben a mérés pontatlan lehet.
  • A mérést mindig nyugodtan, mozdulatlanul ülve végezze.
  • A mandzsettát soha ne ruhán keresztül .
  • Ne feledje, hogy a vérnyomást a nap folyamán számtalan tényező befolyásolhatja, mint pl. a dohányzás, alkohol fogyasztás, gyógyszerek vagy a fizikai aktivitás.
  • Ezért a vérnyomás lehető legpontosabb értékének megméréséhez végezze el legalább 3x egymást követően a mérést és ebből számoljon egy átlagos értéket.

 

A felkaros vérnyomásmérő mandzsettájának felhelyezése

  • A bal kar belső felén két ujjával tapintsa ki a pulzust (a könyöhajlat fölött kb. 2,5 cm-re). Állapítsa meg, hol a legerősebb a pulzus.
  • Készítse elő a mandzsettát. A végét húzza át a fém kapcson. A mandzsetta puha fele kerül a kar felületére, a tépőzár a külső felén helyezkedik el. A fém kapocs ne érintse a bőrt.
  • Bal karját szúrja az elkészített mandzsettába. A mandzsetta alsó rész kb. 1,5 cm távolságban legyen a könyökhajlat felett.
  • A tépőzár segítségével szorítsa le a mandzsettát. Ne húzza túl szorosra, sem túl lazára. A mandzsetta szorosságának ideális állapotakor egy ujj gond nélkül befér a mandzsetta alá.
  • A mérést ülő helyzetben végezze. Fektesse karját az asztalra úgy, hogy a mandzsetta szívmagasságban legyen.
  • Lazítsa el a karját és fordítsa tenyérrel felfelé. Ellenőrizze, hogy a mandzsetta csövét nem szorította-e le.

vernyomasmero_felhelyezesepage7image520

Vérnyomásmérés folyamata:

  • Helyezze fel a mandzsettát
  • Üljön le egy székre nyugodtan, megfelelő testtartásban (lásd. 6. fejezet A mandzsetta felhelyezése).
  • Nyomja meg a START / STOP gombot. A kijelzőn villogni kezd a mérést jelző ikon és a pumpa automatikusan felfújja a mandzsettát a megfelelő szintig, ezután a készülék elvégzi a mérést. Mérés közben maradjon mozdulatlan, ne is beszéljen.
  • Ha a mandzsettában a levegő szintje elérte a megfelelő mértéket, automatikusan leereszt. A pulzusszám mérése közben villog a pulzsut jelző ikon („szív“).
  • A mérés 1 percet vesz igénybe, majd az értékek (szisztolés, diasztolés vérnyomásérték, pulzusszám) megjelennek a kijelzőn.

Megjegyzés:

A mérés elvégzése után az LCD kijelzőn megjelenik a szisztolés, diasztolés vérnyomásérték, pulzusszám, dátum és idő a veszélyességi kategória szintjével együtt. Minél magasabb a vérnyomás, az oszlop annál magasabb értéket mutat. A kategória besoroláshoz figyelje meg a kijelző bal oldalán található 3 színű oszlop értékeit.

Elemcsere:

Ha a kijelzőn megjelenik a „ page10image15104„ ikon, az elemek lemerültek.

Vegye le az elemnyílás fedelét a mérő aljáról és helyezze be az elemeket. Ügyeljen az elempólusok megfelelő elhelyezésére.

Használjon azon típusú elemeket.

Ne használjon egyidejűleg alkalikus, hagyományos (szén-cink) vagy tölthető (kadmiumos) elemeket.

Ne használjon egyszerre régi és új elemeket.

Karbantartás

A készülék tisztítására enyhén nedve törlőruhát és kímélő tisztítószereket használjon. Ne tisztítsa a készüléket benzinnel, alkoholos és egyéb erős koncentrációjú tisztítószerekkel. Ha a készüléket hosszabb időn keresztül nem használja, ajánlott kivenni az elemeket, mert azok szétfolyása károkat okozhat a vérnyomásmérőn.

Tárolás

A mérés elvégzése után mindig helyezze vissza a készüléket a hordtáskába.

Ne tegye ki a készüléket közvetlen napfény, magas hőmérséklet, nedvesség és poros környezet hatásának.

Ne tárolja a készüléket szélsőségesen alacsony (alacsonyabb, mint -20°C) vagy magas (magasabb, mint 50°C) hőmérsékletű helyeken.

A pontatlan mérési eredmények elkerülése:

A készülék mandzsettáját soha ne gyűrje össze. Ne fújja fel a mandzsettát, ha az nincs a karra csatolva. Ne végezzen sajátkezű javításokat, alkatrészcserét sem a készüléken, sem a mandzsettán. Ne tegye ki ütés hatásának a készüléket.

Automata felkaros vérnyomásmérő