Az oxigénszaturáció (SpO2) a vérben lévő oxigén százalékát jelenti. Az ‘S’ jelöli a szaturációt, a ‘p’ jelöli a pulzust és az O2 pedig az oxigént szimbolizálja. A vérsejtek tartalmaznak egy hemoglobin (Hb) nevű vegyületet. A hemoglobin az oxigénnel oxi-hemogoblint (HbO2) alkot. Ahogy a vér a testünkben áramlik, az oxi-hemoglobin ahol szükséges felszabadítja az oxigént és visszaalakul hemogoblinná. Az oxigénszint a vérben ingadozhat, különösen mozgás során. Általában egy ember normál oxigénszintje 95% vagy ennél nagyobb. Ha az oxigénszint 95%-nál alacsonyabb, akkor az egészségügyi problémára utalhat, amely klinikai kivizsgálást igényel. A vérben fellépő oxigénhiányt hipoxiának nevezzük. Több olyan légzési állapot is van, amely hipoxiát eredményezhet a betegnél; csak hogy néhányat említsünk pl. COPD (Krónikus obstruktív tüdőbetegség), OSA (Obstruktív alvási apnoé) és krónikus bronchitis. Az oxigénszaturáció fontos szerepet játszik abban, hogy a klinikai szakemberek proaktív módon tudják diagnosztizálni a betegeket. Az ujjra csíptethető kompakt, felhasználóbarát és OLED kijelzővel ellátott pulzoximéter. Az SpO2 méréséhez az eszközt egyszerűen csak a beteg ujjára kell helyezni. Az oxigénszaturáció és a pulzusszám értékei megjelennek eszköz kijelzőjén. Az eszközt úgy tervezték és tesztelték, hogy az ismételten, pontos mérési eredményt biztosítson a betegek SpO2 szintjének diagnosztizálásához.

Mérési elve:

Az pulzoximéter mérési elvként egy matematikai formulát használ, amelyet ‘Lambert-Beer törvénynek’ is neveznek, ez a reduktív hemogoblin (RHb) és az oxi-hemogoblin (HbO2) fényabszorpciós tulajdonságait vizsgálja az izzó és közel-infravörös fény tartományokban. A Fotóelektronikus Oxi-hemoglobin Vizsgálati Technológiát alkalmazzák a kapacitív pulzusszám mérési és rögzítési technológia szerint, oly módon, hogy két, különböző hullámhosszúságú fénysugarat (660nm izzó és 905nm közeli infravörös fényt) vetítenek az ujjhegyre csíptethető érzékelőn keresztül. A mért jel, amelyet egy fényérzékeny cella érzékel, és amely az eszköz elektronikája és a mikroprocesszor által feldolgozásra kerül, megjelenítésre kerül a pulzoximéter kijelzőjén.

A készüléket nem folyamatos megfigyelésre tervezték.

Üzemeltetése:

1. Helyezzen az eszközbe két AAA típusú elemet (lásd elem behelyezése)

2. Az 1. ábrán látható módon helyezze be az ujját a pulzoximéterbe.  A körömnek felfelé kell néznie.

pulzoximeter_leirasba

3. Kapcsolja be az eszközt a bekapcsoló gomb megnyomásával.

4. A mérés ideje alatt Tartózkodjon a test túlzott mozgatásától.

5. A mért adatok az eszköz kijelzőjén megjelenítésre kerülnek.

6. A mérés leállításához vegye ki az ujját a készülékből. A készülék automatikusan kikapcsolja magát 8 másodperc múlva.

Termék tulajdonságai:

1. Kijelző típusa: OLED (Szerves fénykibocsátó dióda)

2. SpO2: Mérési tartomány: 35%-100% Pontosság: 70% – 99% ±3% ≤ 69%, nincs meghatározva

3. Pulzusszám: Mérési tartomány:30-250 BPM Pontosság: 30 – 250 BPM ±2% Pulzusszám kijelzési mód: Oszlopdiagram kijelzés

4. Áramellátás: Két AAA alkáli elem Áram fogyasztás: Kevesebb mint 30mA Alacsony feszültség jelzés: Alacsony feszültség figyelmeztető jelzés jelenik meg, amikor a feszültség kevesebb, mint 2,6V (±0,2V) Elem élettartam: Két AAA 1.5V,600mAh alkáli elem 20 óra üzemidővel.

5. Méretek: HxSZxM: 57mm x 31.5mm x 30.5mm

6. Környezeti feltételek: Üzemi hőmérséklet:5 – 40°C Tárolási hőmérséklet: 20- 70°C Környezeti páratartalom: Üzemi: 15%-90%; Tárolási: 15%-93%

7. Az eszköz elektromágneses kompatibilitása megfelelt az IEC60601-1- 2 szabványokban előírtaknak.

8. Mérési teljesítmény alacsony perfúzió esetén: A szükséges teszt felszerelés (FLUKE-INDEX 2XL), a pulzushullám akkor működik hiba nélkül, mikor a szimulált hullám amplitúdója 0,4%-ra van beállítva.

9. Interferencia ellenállási képesség a környezeti megvilágítással szemben: Az eszköz megfelelően működik. A FLUKE-INDEX 2XL használatával vegyes zajt generál.

👉 Szaturáció

A vér oxigéntelítettségét a SpO2 szimbólummal jelöljük, százalékban kifejezve. A helyes szaturáció egészséges emberek esetében 93-99%-nak felel meg. Ennek az információnak a megállapításához nincs szükség szakorvosi vizsgálatokra.

👉 Pulzus

A pulzusszámot a PRbpm szimbólum jelzi, percenkénti szívverésekben kifejezve. A helyes pulzusszámnak 60-90 szívverés/perc között kell lennie. A készülék minden mérést jól olvasható kijelzőn jelenít meg.

Paraméter beállításai:

A bekapcsoló gomb (> 0,5s) megnyomásával az pulzoximéter belép a paraméter beállítási képernyőre, ahol két paraméter almenü található: Hangjelzés/riasztási funkcióval rendelkező készülékek esetén: Mikor a “*” jelzés a “Sounds Setup” (Hangbeállítások) felirat után látható, a gomb (> 0,5s) megnyomásával beléphet a hangbeállítás menübe, ahol a nyomógomb egymást követő megnyomásával ki tudja választani a megváltoztatni kívánt paramétert, majd a nyomógomb lenyomva tartásával tudja a paramétert megváltoztatni. A ” + ” vagy ” – ” jel kiválasztásával tudja a paraméter értékét növelni / csökkenteni. Mikor a “*” jelzés az “Alm Setup” (Riasztás beállítása) felirat után látható, a gomb (> 0,5s) megnyomásával beléphet a riasztás beállítása menübe. Nyomja meg a gombot a riasztás és a csipogás be/ki kapcsolásához. Mikor a “*” jelzés a “Restore” (Visszaállítás) felirat után látható, akkor a gomb (>0,5s) megnyomásával a gyári beállítások visszaállíthotók. Hangjelzés/riasztási funkcióval nem rendelkező készülékek esetén: Az SpO2 és a PR értékek a hangjelzéssel nem rendelkező készülékek esetében is beállíthatók. Ezeknél a készülékeknél a paraméter beállításokon alá eső/ felé emelkedő SpO2 és a PR értékek esetén a kijelző villogással figyelmeztet.

UJJRA CSÍPTETHETŐ PULZOXIMÉTER, PULZUSMÉRŐ ÉS VÉROXIGÉNSZINT MÉRŐ